Juist Nu #9 De strijd tussen het positieve en het negatieve

Kijken jullie ook de serie “The Queens Gambit”? Dit gaat over jonge een wereldster schaken. Ze is opgegroeid in een weeshuis en ontdekt al snel haar passie voor schaken. In de derde aflevering wordt ze geïnterviewd nadat ze mooie prijzen heeft behaald. Ze verteld dat het schaakbord voor haar een veilige plek is. Ze heeft het bord onder controle. En de stukken zijn gewoon stukken. Het bord geeft haar inzichten en ze kan er simpelweg gewoon instappen. De stukken verplaatsen zich over het bord heen, en het bord is altijd constant. In Acceptance & Commitment Therapy wordt het schaakbord gebruikt als een metafoor voor onszelf en ons denken.

Jij en het schaakbord

Je kan jezelf dus vergelijken met het schaakbord. Stel je maar eens voor dat de stukken jouw gedachten zijn. De witte stukken zijn de positieve gedachten en de zwarte stukken zijn de negatieve gedachten. En deze voeren een strijd met elkaar. Beide willen winnen van elkaar. En deze strijd speelt af op het bord. En het bord is jouw hoofd. Dat ben jij dus. Vaak willen we dat de witte wint, want dat zijn de positieve gedachten, emoties, eigenschappen en zo voort. Maar de zwarte horen toch ook echt wel bij jou, toch? Jezelf oké voelen, of meer in balans betekent niet dat alleen de witte schaakstukken aanwezig zijn. Het betekent dat beide aanwezig mogen zijn. Want anders strijd je tegen jezelf.

Maar wie ben je eigenlijk? Ben jij de gedachten? Of ben jij het hoofd waarin jouw gedachten met elkaar strijden? Dus ben jij het schaakbord waar de stukken overheen bewegen? Want de stukken zijn gewoon de stukken, deze bewegen alle dagen anders en het bord blijft altijd constant. Dus zowel positieve als negatieve gedachten horen erbij. Het is echter niet zo dat deze stukken, en het gevecht tussen beiden jouw tegenhoud om te doen wat je wilt doen. Je gedachten zijn namelijk niet je acties.

Leven in lijn met jouw waarden

Als je merkt dat je vastzit in je gedachten denk dan aan het schaakbord. In jouw gedachten is er op dat moment een strijd bezig. Tussen de witte en zwarte stukken. Deze horen beiden bij jou. En jij bent het bord, vanaf daar kijk jij naar het schouwspel. Hierdoor zul je merken dat je met een afstand kan kijken naar wat er binnenin jouw gebeurt. En zal je ook doorhebben dat dit spel zich keer op keer weer kan afspelen. Maar dat jij je er niet door hoeft te laten leiden. Want je kan actie ondernemen die niet in lijn is met jouw gedachten, maar wel met jouw waarden. Jouw waarden zijn in lijn met wat jij wilt doen in het leven.

De volgende keer schrijf ik over waarden, wat dit zijn en hoe jij deze voor jezelf kan bepalen.

Een heel fijn weekend!


← terug naar het overzicht
nl_NLNL